Zijn er medicijnen of vaccins tegen een grieppandemie?

Er is nog geen vaccin om u tegen een grieppandemie te beschermen. Er kan pas een nieuw vaccin worden gemaakt als de grieppandemie uitbreekt en het nieuwe griepvirus bekend is. Het maken van een nieuw vaccin duurt minstens 6 maanden. In de hele wereld wordt onderzoek gedaan om deze tijd te verkorten.

Medicijnen: virusremmers

Tijdens een grieppandemie moet u bij de eerste griepklachten medicijnen nemen om het virus te remmen. Deze medicijnen zijn virusremmers. Neem de medicijnen zo snel mogelijk na het optreden van de eerste griepklachten: uiterlijk binnen 48 uur. Maak de voorgeschreven kuur ook af.

Men verwacht dat u door virusremmers minder lang ziek bent en minder besmettelijk. Men hoopt dat het virus zich daardoor minder snel verspreidt en dus minder mensen ziek maakt. Virusremmers zijn de belangrijkste maatregel totdat er een vaccin (griepprik) beschikbaar is om mensen tegen het nieuwe griepvirus te beschermen.

Wat doen virusremmers?

  • Virusremmers verkorten de tijd dat iemand ziek is met 1 tot 2 dagen.
  • Ze zorgen ervoor dat zieke mensen minder besmettelijk zijn.
  • Ze zorgen ervoor dat mensen korter besmettelijk zijn.
  • Virusremmers kunnen niet helemaal voorkomen dat andere mensen besmet worden.
  • Virusremmers werken bij een gewone griep, maar zijn nog nooit getest bij een grieppandemie. Het is waarschijnlijk dat de medicijnen zullen werken, maar het is niet zeker.
  • Virusremmers zijn alleen verkrijgbaar op recept van een arts.
In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website