Griepklachten tijdens een grieppandemie: wat moet ik doen?

U kunt nooit helemaal voorkomen dat u besmet wordt. Wel kunt u de kans op besmetting verkleinen. Het griepvirus verspreidt zich vooral via de lucht door hoesten, niezen of praten. U kunt besmet worden door het virus in te ademen en via de handen.

 •  Neem binnen 48 uur virusremmers in.
  Begin zo snel mogelijk na de eerste griepklachten met het innemen van medicijnen om het virus te remmen. Neem de virusremmers binnen 48 uurin. Virusremmers kunt u alleen krijgen op recept van een arts.
 • Blijf thuis en blijf uit de buurt van anderen.
  Het virus wordt via de lucht verspreid. U kunt andere mensen besmetten door hoesten, niezen en praten. U voorkomt dat u iemand besmet door zo min mogelijk contact te hebben met andere mensen.
 • Was vaak uw handen met water en zeep.
  Het virus kan op uw handen komen als u een voorwerp aanraakt of iemand een hand geeft. Was daarom regelmatig uw handen. Droog uw handen met een papieren handdoekje of een keukenrol. Gooi het papier daarna meteen in de vuilnisbak.
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
  Het virus kan op uw handen komen als u een voorwerp aanraakt of iemand een hand geeft. Via uw handen kan het virus in uw ogen, neus of mond komen.
 • Gebruik zakdoekjes tijdens het hoesten of niezen.
  Gebruik een zakdoekje of een ander papiertje om in te hoesten of te niezen. Gooi het papiertje daarna meteen in de vuilnisbak. Was daarna uw handen met water en zeep.
 • Maak regelmatig schoon.
  Maak harde oppervlakken en voorwerpen zoals keukenapparatuur en deurklinken regelmatig schoon. Doe dit met een normaal schoonmaakproduct.
 • Luister radio, kijk tv en lees de krant.
  Via radio, televisie en kranten krijgt u informatie over wat u verder moet en kunt doen om besmetting te voorkomen.

 

In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website