Wat zijn verdachte situaties?

Het is moeilijk om precies te zeggen wat verdacht is en wat niet. Dat hangt af van de situatie. Een aantal voorbeelden:

  1. Zie je een achtergelaten koffer op een perron, dan kan dat verdacht zijn. Waarschijnlijk is er niets aan de hand. Toch is het goed om een medewerker van het openbaar vervoer te waarschuwen of de politie te bellen.
  2. Een onbekend bestelbusje dat al twee weken bij je in de straat staat, hoeft niets te betekenen maar het kan wel. Als je de zaak niet vertrouwt, bel de politie.
  3. Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of een terrein kunnen bezig zijn met de voorbereiding van een aanslag. Waarschuw in dat geval de politie.
  4. Het kan zijn dat je gesprekken opvangt van mensen in je omgeving en dat hun woorden je verdacht voorkomen. Licht in zo’n geval de politie in.
  5. Ben je winkelier en koopt een klant een grote hoeveelheid artikelen die je in verband kunt brengen met een aanslag, zoals kunstmest of waterstofperoxide? Bel de politie of het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën via: 088 154 00 00. Maandag t/m vrijdag 9.00-17.00. Melden kan ook via precursoren@belastingdienst.nl. Voor meer informatie kijk op verdacht gedrag kijk op NCTV.nl.