Wees voorbereid | Extreem weer

Extreem weer

Het KNMI kan een waarschuwing of Weeralarm afgeven voor gladheid en winterse neerslag, voor regen, slecht zicht, onweer, windstoten, hitte en voor wind- en waterhozen. Onstuimig weer komt de laatste jaren regelmatig voor in Nederland. Meestal is er niets aan de hand, maar soms kan het weer omslaan in extreem weer, zoals zware storm met wind- en waterhozen, hevige sneeuwval, stevige vrieskou of juist langdurige hitte kunnen gevaarlijk worden en zelfs het openbare leven verstoren.

Het hele jaar door is er een kans op extreem weer. De gevolgen zijn erg afhankelijk van de situatie. Wegen kunnen onbereikbaar worden, bomen kunnen omvallen, gebouwen beschadigd raken of de stroom kan uitvallen. Ook voor de scheepvaart kan extreem weer voor grote problemen zorgen. Het KNMI geeft zijn algemene weer waarschuwingen uit per provincie. Naast de algemene waarschuwingen worden er apart wind- en stormwaarschuwingen voor de scheepvaart uitgegeven.

Wees goed voorbereid

Als er extreem weer op komst is, dan geeft het KNMI een waarschuwing via radio, tv en internet (bedoeld voor de hele samenleving).Het twitteraccount dat u kunt volgen is @KNMI. Het KNMI hanteert vier fasen voor het uitgeven van waarschuwingen:

  1. Geen waarschuwing: het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing. 
  2. Waarschuwing voor gevaarlijk weer: deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weerverschijnsel met zekerheid van minstens 60 procent kan optreden. Ook wel bekend als code geel.
  3. Waarschuwing voor extreem weer: deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 24 uur voordat het weersverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden. Ook wel bekend als code oranje.
  4. Weeralarm: dit weeralarm verschijnt op zijn vroegst 12 uur voordat het verschijnsel met zekerheid van minstens 90 procent kan optreden. Ook wel bekend als code rood. 

Het is belangrijk om goed te zijn voorbereid. Zorg daarom dat u altijd een noodpakket in huis heeft. Zorg ook dat u in de auto altijd een deken, een warme jas en een fles water heeft liggen. Vergeet ook uw mobiele telefoon en oplader niet.

Wat moet ik doen bij extreem weer?

Bij een weer waarschuwing kunt u te maken krijgen met allerlei ongemakken. Wees waakzaam en houd de weerberichten goed in de gaten. Bij een Weeralarm (code rood) worden algemene adviezen gegeven: blijf thuis als dat kan en sluit alle ramen en deuren. Wilt u schade melden? Wacht dan tot het ergste noodweer voorbij is. Zo raken de hulpdiensten niet overbelast. Als u echt de deur uit moet, neem dan voldoende water, voedsel, dekens, warme kleding en een mobiele telefoon mee. Laat anderen weten waar u naartoe gaat.

Meer informatie staat op www.knmi.nl tabblad Weer -> Waarschuwingen. Vragen kunnen gesteld worden via het contactformulier op de website van het KNMI.

In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website