Wees voorbereid | Aardbeving


Nederland heeft relatief milde aardbevingen. Dat komt doordat Nederland niet bij de rand van een tektonische plaat ligt. Toch komen er regelmatig aardbevingen voor in ons land, met name in het zuidoosten. Sinds 1986 zijn er ook aardbevingen in Groningen en Drenthe. Dat komt door gaswinning in Groningen.

Een aardbeving is een trillende of schokkende beweging van de aardkorst. Door gaswinning in Groningen treden in die regio regelmatig aardbevingen op. De meeste zijn niet of nauwelijks voelbaar, maar er kunnen bevingen zijn met grotere gevolgen. Wilt u meer weten over de risico’s in uw omgeving? Kijk dan op de Risicokaart van Nederland.

Hoe herken ik een aardbeving?

Bij een aardbeving voelt u de grond licht of hevig trillen. Dit kan enkele seconden duren. Vaak gaat het gepaard met een hard knallend geluid en het verschuiven of omvallen van voorwerpen. Ruiten kunnen breken. Ook kan er schade ontstaan aan gebouwen en infrastructuur zoals wegen, riolering en bekabeling.

Wees goed voorbereid

Een aardbeving komt altijd onverwacht. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u veel schade voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat dakpannen op uw huis recht en goed vast liggen. Controleer ook regelmatig de staat van de schoorsteen. Zorg dat kasten niet kunnen omvallen en check of zware voorwerpen als klokken, lampen en schilderijen goed zijn vastgemaakt. Zorg ook voor een zaklamp voor als de stroom uitvalt.

Wat kan ik doen tijdens een aardbeving?

  • Check uzelf en anderen op verwondingen. Bel bij twijfel 112.
  • Blijf uit de buurt van ramen, spiegels en buitenmuren.
  • Bescherm indien nodig uw hoofd met uw armen.

Als u buiten bent, blijf dan uit de buurt van gebouwen met glas of dakpannen (deze kunnen naar beneden komen).

Meer informatie over aardbevingen

In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website