Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, breidt NL-Alert uit naar aanvullende kanalen. Zo kan NL-Alert nu ook worden getoond op digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro en kunnen apps van derden NL-Alert pushnotificaties delen.

Waarom is NL-Alert nu ook beschikbaar op digitale vertrekborden voor bus, tram en metro?

Om zoveel mogelijk mensen te informeren en te alarmeren bij een ramp in de omgeving, breidt NL-Alert uit naar aanvullende kanalen. Zo is NL-Alert nu ook te zien op steeds meer digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro.

Wordt NL-Alert ook bij noodsituaties getoond op de digitale vertrekborden?

Ja, NL-Alert wordt getoond op de meeste digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro.

Hoe zorgt de overheid ervoor dat NL-Alert te zien is op de digitale vertrekborden?

De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers.

Tegelijkertijd wordt het bericht naar de digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro gestuurd. NL-Alert wordt automatisch op de vertrekborden getoond in de directe omgeving van de noodsituatie.

Waarom is NL-Alert niet zichtbaar op de digitale vertrekborden op NS-treinstations en bij RET-haltes?

NL-Alert is te zien op steeds meer digitale vertrekborden bij bus, tram en metro. Op dit moment is het niet mogelijk om NL-Alert ook op de vertrekborden van NS en RET te tonen.

Via welke apps kun je NL-Alert pushnotificaties ontvangen?

  • Op dit moment kun je NL-Alert pushnotificaties via de Yazula-app¬†ontvangen. In de toekomst zullen ook andere apps NL-Alert pushnotificaties delen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is in gesprek met regionale publieke omroepen om NL-Alert pushnotificaties ook te delen via hun apps.

Komen pushnotificaties wel aan als het netwerk overbelast is?

Het kan zo zijn dat pushnotificaties niet aankomen als het netwerk overbelast is. Daarom werkt NL-Alert op je mobiel op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal.

Het is daarom verstandig je mobiele telefoon in te stellen voor NL-Alert, zodat je NL-Alert ook ontvangt als het netwerk overbelast is. Kijk op crisis.nl hoe je je telefoon kunt instellen: https://crisis.nl/nl-alert/instelhulp/.