Update over onderzoek datalek

In navolging van de berichtgeving op 30 april jl. over een datalek in de NL-Alert app volgt vandaag een update. Het advies blijft: Verwijder direct de NL-Alert app.

 

Vandaag heeft minister Grapperhaus de Kamer geïnformeerd over een kwetsbaarheid in de NL-Alert app  en de voortgang van het onderzoek naar het eerder gemelde datalek. De brief kan je rechts op deze pagina kan downloaden.

Kwetsbaarheid

Op 23 april meldde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dat er een kwetsbaarheid in de app zat. Een onderzoek werd gestart en de ontwikkelaar van de app kreeg de opdracht om het probleem te verhelpen. Op 28 april kreeg het ministerie van Justitie en Veiligheid te horen dat het probleem verholpen was.

Stand van zaken datalek

Inmiddels zijn alle gebruikers van de app op verschillende manieren geïnformeerd over het datalek, waarbij het advies is gegeven om de app te verwijderen. Voor mensen die de app niet hebben verwijderd is een update beschikbaar die – na installatie op het toestel van de gebruiker – het datalek dicht. Uit cijfers blijkt het overgrote deel van de gebruikers de app verwijderd of geüpdatet heeft.