Technische test NL-Alert in regio Groningen

Komende week vinden in de Veiligheidsregio Groningen technische tests plaats voor het aanvullende alarmmiddel NL-Alert. Mensen met een telefoon die is ingesteld voor NL-Alert kunnen mogelijk berichten op hun telefoon ontvangen.

De overheid zendt op donderdag 29 november aanstaande vanaf 11.00 uur enkele testberichten uit in Winschoten en omgeving. Op maandag 3 december aanstaande wordt in de hele provincie Groningen om 12.00 uur, gelijktijdig met de maandelijkse sirenetest, een afsluitend testbericht uitgezonden. In het NL-Alert bericht wordt duidelijk aangegeven dat het om een test gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon dat de overheid sinds 8 november jl. kan inzetten. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen bij een noodsituatie meer mensen worden bereikt en worden inwoners beter geïnformeerd.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Dit aantal loopt de komende tijd snel op. Wie wil weten of zijn mobiel NL-Alert al kan ontvangen, kan dat nagaan op www.nl-alert.nl.

Met de technische tests in Noord-Nederland wil de overheid een extra kanaal testen waarop NL-Alert kan worden uitgezonden. Dit extra kanaal maakt het mogelijk dat in de toekomst meer telefoons NL-Alert kunnen ontvangen en dat mensen zelf hun telefoon niet meer hoeven in te stellen.

Testbericht niet ontvangen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom telefoons het testbericht niet hebben ontvangen, bijvoorbeeld omdat de telefoon zich buiten het testgebied bevond, de telefoon toch niet juist is ingesteld of omdat nog niet alle providers NL-Alert via hun 3G netwerk ondersteunen. Via de instelhulp op deze website kan dit worden gecontroleerd.

Landelijk controlebericht februari 2013

Medio februari 2013 wordt het eerste landelijke NL-Alert controlebericht verstuurd. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen controleren of hun telefoon goed is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.