Samsung GALAXY SIII nu ook geschikt voor NL-Alert

Mensen met een populaire Samsung GALAXY SIII die van het 3G-netwerk van KPN gebruikmaken, kunnen nu ook NL-Alert berichten ontvangen.

Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de Samsung GALAXY SIII beschikt over de laatste softwareversie. Via de Instelhulp kunnen mensen de instructies vinden voor het instellen van NL-Alert op hun Samsung GALAXY SIII. Naar verwachting ondersteunen Vodafone en T-Mobile begin 2013 NL-Alert op hun 3G-netwerk zodat de Samsung GALAXY SIII vanaf dat moment ook via deze twee netwerken NL-Alert kan ontvangen. Vodafone en T-Mobile ondersteunen NL-Alert wel al op hun 2G-netwerk voor telefoons zonder internet.

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht op de mobiele telefoon informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell-broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is.

Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van de mobiele telefoons in Nederland. Dat aantal zal de komende tijd snel oplopen. Bijna alle telefoons zonder internet kunnen NL-Alert nu ontvangen. Tweederde van de smartphones is technisch geschikt. NL-Alert werkt al op vrijwel alle smartphones van Samsung (o.a. Samsung GALAXY SII, GALAXY Note II en GALAXY Ace 2), HTC (o.a. HTC Desire X en HTC One X) en Sony (o.a Sony Experia S en Sony Experia T). De overheid is in gesprek met Apple zodat NL-Alert in de toekomst ook op iPhones kan worden ontvangen.