Ook digitale reclamezuilen toonden NL-Alert controlebericht

In heel Nederland is het NL-Alert controlebericht op 3 juni om 12:00 uur met succes uitgezonden. Wie het controlebericht heeft ontvangen, weet zeker dat zijn telefoon goed is ingesteld. Om zoveel mogelijk mensen te alarmeren en te informeren bij een ramp in de omgeving, was het controlebericht voor het eerst ook te zien op ruim 1.200 digitale reclamezuilen.

 

 

Wanneer je je bevindt in de buurt van een ramp, kan de overheid je via een NL-Alert alarmeren en informeren op je mobiel. Om zoveel mogelijk mensen te alarmeren en informeren bij een ramp in de omgeving, zet NL-Alert nieuwe kanalen in. Zo is NL-Alert ook te zien op ruim 1.200 digitale reclamezuilen in bijvoorbeeld winkelcentra en op stations en op digitale vertrekborden van bus, tram en metro.

 

Wat te doen bij een NL-Alert

  1. Lees het bericht
  2. Volg instructies op
  3. Informeer en help mensen om je heen

Telefoon instellen

Op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht is NL-Alert al ingesteld. Heb jij het controlebericht niet ontvangen? Ga naar de instelhulp op nl-alert.nl en stel je mobiel in.

 

Meer informatie over NL-Alert

Ga voor meer informatie over NL-Alert naar de website www.nl-alert.nl. Vind je niet de informatie die je zoekt, neem dan contact op met Informatie Rijksoverheid via www.rijksoverheid.nl/contact. De Rijksoverheid is bereikbaar via telefoon, e-mail, Twitter, Facebook of WhatsApp.

 

Veelgestelde vragen

 

Waarom is NL-Alert nu te zien op digitale reclamezuilen?

Om zoveel mogelijk mensen te alarmeren en informeren over een ramp in de omgeving, breidt NL‑Alert uit naar aanvullende kanalen. Zo is NL-Alert nu ook voor het eerst te zien op steeds meer digitale reclamezuilen. Verder zet de overheid steeds meer vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro in.

 

Wordt NL-Alert ook bij rampen getoond op de digitale reclamezuilen?

Ja, vanaf vandaag wordt NL-Alert ook bij rampen op veel digitale reclamezuilen getoond. De overheid is in gesprek met alle grote reclame-exploitanten om bij een ramp NL-Alert te laten zien op de digitale reclamezuilen in het betreffende gebied.

 

Welke reclame-exploitanten doen nu al mee?

De overheid is in gesprek met alle grote reclame-exploitanten om deel te nemen. Op dit moment verspreiden JCDecaux en Exterion berichten van NL-Alert via hun digitale reclamezuilen.

 

Mijn mobiele telefoon geeft andere waarschuwingssignalen/geluiden bij het controlebericht dan bij gewone berichten. Hoe kan dat?

NL-Alert is een alarmeringsmiddel. De overheid zendt een NL-Alert uit om je te waarschuwen voor een acute ramp. Steeds meer mobiele telefoons geven een luid en herkenbaar alarmgeluid bij het ontvangen van een NL-Alert. Bij ontvangst van het controlebericht kun je ervaren welk geluidsignaal jouw mobiele telefoon geeft, wanneer je een NL-Alert ontvangt.

 

Ik heb mijn mobiel wel ingesteld maar geen NL-Alert controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je het controlebericht niet hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uitstond of omdat je tijdelijk geen bereik had. Daarnaast kan het zijn dat je telefoon contact had met de oude 2G- of 3G-netwerken. Conform de internationale standaarden geeft de telefoon bij 2G of 3G prioriteit aan het afhandelen van telefoongesprekken en internetsessies. In dat geval ontvang je het NL-Alert pas als je telefoongesprek is beëindigd, als je klaar bent met internetten of je telefoon de updates heeft afgerond. Je krijgt het NL-Alert dan met een vertraging binnen of helemaal niet als je bijvoorbeeld meer dan een half uur aan het bellen was. Een NL-Alert controlebericht wordt namelijk standaard een half uur uitgezonden (een ‘normaal’ NL-Alert wordt langer uitgezonden: meestal één uur). Als je contact hebt met een 4G-netwerk dan maakt het niet uit wat je met je telefoon doet.

 

Ik heb mijn mobiel niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?

Op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht, is NL-Alert al ingesteld. Met het landelijke NL-Alert controlebericht dat de overheid op 3 juni verzendt, kun jij checken of jouw mobiel goed is ingesteld. Ontvang jij het controlebericht niet? Ga naar de instelhulp op nl-alert.nl en stel je mobiel in.

 

Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan bij de andere veelgestelde vragen. Kun je daar het antwoord op jouw vraag niet vinden? Dan kun je contact opnemen met Informatie Rijksoverheid via www.rijksoverheid.nl/contact of bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur (lokaal tarief).

In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website