NL-Alert ingezet bij grote brand in restaurant in het centrum van Breda

Donderdagavond 19 november is NL-Alert ingezet om mensen in de directe omgeving te informeren over een grote brand in een restaurant in het centrum van Breda. In het tekstbericht werden omwonenden opgeroepen om ramen, deuren en ventilatie gesloten te houden en uit de rook te blijven.

Omstreeks 10 uur in de avond brak de brand uit in een restaurant in het centrum van Breda. Omdat er bij de brand forse rookontwikkeling was, moesten 30 omwonenden tijdelijk hun huis verlaten. “Toen bleek dat er door de brand veel rook vrij kwam, hebben we direct besloten om NL-Alert in te zetten”, vertelt Marieke van Wijk, persvoorlichtster van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Met NL-Alert kunnen we snel en gericht mensen waarschuwen en hen laten weten wat zij het beste kunnen doen. We hebben in totaal twee NL-Alert berichten verstuurd. Tijdens de brand in het restaurant hebben we mensen geadviseerd om uit te rook te blijven en ramen, deuren en ventilatie te sluiten. Met het tweede NL-Alert bericht konden wij hen infomeren toen de brand onder controle was.”

Direct informatie bij een noodsituatie
Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar de NL-Alert instelhulp en stel je mobiel in. Mensen die hun telefoon hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen, weten dat zij voortaan direct informatie krijgen bij een noodsituatie in hun buurt.

Met NL-Alert kunnen tijdens een noodsituatie meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt het ook als het netwerk overbelast is.

NL-Alert controlebericht
Op maandag 7 december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht staat duidelijk aangegeven dat het een controlebericht is en dat u niets hoeft te doen.