NL-Alert ingezet bij grote brand in loods met chemicaliën in Geleen

Maandag 9 november is NL-Alert ingezet om mensen in de directe omgeving te informeren over een grote brand in een loods op industriepark Chemelot in Geleen. In het tekstbericht werden omwonenden opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden en uit de rook te blijven.

Omstreeks 12.00 uur in de middag brak de brand uit in de loods van zo’n 10.000 vierkante meter. Omdat er bij de brand forse rookontwikkeling was, is er besloten om NL-Alert te versturen en zo mensen in de buurt te waarschuwen. “Toen bleek dat er door de brand veel rook vrij kwam, hebben we direct besloten om NL-Alert in te zetten”, vertelt Leon van Eumelen, woordvoerder van de veiligheidsregio Zuid-Limburg. “Met NL-Alert kunnen we snel en gericht mensen waarschuwen en hen laten weten wat zij het beste kunnen doen. We hebben in totaal vier NL-Alert berichten verstuurd. Tijdens de brand in de loods met chemicaliën hebben we mensen geadviseerd om uit te rook te blijven en ramen, deuren en ventilatie te sluiten. Met de sirene kunnen we mensen laten weten dat zij binnen moeten blijven en ramen en deuren moeten sluiten. Maar met NL-Alert kunnen we mensen in de directe omgeving ook op de hoogte houden. Zo konden wij hen ook infomeren toen de brand onder controle was.

Direct informatie bij een noodsituatie
Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar de instelhulp en ga na of je je mobiel moet instellen. Mensen die hun telefoon hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen, weten dat zij voortaan direct informatie krijgen bij een noodsituatie in hun buurt.

Met NL-Alert kunnen tijdens een noodsituatie meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt het ook als het netwerk overbelast is.

NL-Alert controlebericht
Op maandag 7 december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht staat duidelijk aangegeven dat het een controlebericht is en dat u niets hoeft te doen.