NL-Alert ingezet bij brand in bedrijfspand in Vlaardingen

Woensdagochtend 16 september is NL-Alert ingezet om mensen in de directe omgeving te informeren over een grote brand in een bedrijfspand aan de Oosthavenkade in Vlaardingen. In het tekstbericht werden omwonenden opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden, de ventilatie van het huis uit te zetten en uit de rook te blijven. De omwonenden zijn door meerdere berichten van NL-Alert geïnformeerd over de blijvende laaghangende rook en over het feit dat er geen asbest gemeten was.

Omstreeks 08:30 uur in de ochtend brak de brand uit in een pand waarin meerdere bedrijven zijn gevestigd. Daarbij kwam veel rook vrij. Door de hevige rook werd ook het treinverkeer rondom Vlaardingen stilgelegd. “Toen bleek dat er door de brand veel rook vrij kwam, hebben we direct besloten om NL-Alert in te zetten”, vertelt Elsa Moonen-Tan, woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. “We hebben in totaal zes NL-Alert berichten verstuurd. Onze overweging om NL-Alert in te zetten was maatschappelijke onrust, mogelijk gevaarlijke stoffen, grote in- en uitstroom van mensen in het getroffen gebied en uiteraard de snelle rookontwikkeling. Met de sirene kunnen we mensen laten weten dat zij binnen moeten blijven en ramen en deuren moeten sluiten. Maar met NL-Alert kunnen we mensen in de directe omgeving laten weten wat zij moeten doen én op de hoogte houden. Zo konden wij hen bijvoorbeeld informeren over de blijvende laaghangende rook in de omgeving, maar ook geruststellen dat er geen asbest is gemeten”.

Direct informatie bij een noodsituatie
Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar nl-alert.nl en ga na of je je mobiel moet instellen. Mensen die hun telefoon hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen, weten dat zij voortaan direct informatie krijgen bij een noodsituatie in hun buurt.