“Ik moest midden in de nacht mijn huis verlaten”

Marion en haar gezin moesten middenin de nacht hun huis verlaten. De reden was een grote brand in een natuurgebied vlakbij.

Het hele dorp werd ontruimd. “Dat was enorm schrikken. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Gelukkig ontvingen wij een NL-Alert. Daarin stond wat er aan de hand was en wat wij moesten doen.”


Bekijk het verhaal van Marion hier.

Inge - wees alert - natuurbrand


NL-Alert waarschuwt en informeert je over noodsituaties, bijvoorbeeld bij een grote brand, gifwolk of epidemie. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. NL-Alert ontvang je op je mobiel. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Zie je een NL-Alert? Lees het meteen, kom in actie en help anderen.

Evacuatie door natuurbrand

Bij een natuurbrand kan veel rook vrijkomen. In deze rook kunnen verhoogde concentraties koolmonoxide zitten, die op termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. Die schade wil je natuurlijk voorkomen. Marion vertelt: “Wij werden middenin de nacht wakker van een luide en doordringende alarmtoon. Het was een NL-Alert waarin stond dat wij het gebied moesten verlaten. Voor we vertrokken moesten we de ramen en deuren van ons huis sluiten en de ventilatie uitzetten. De concentratie koolmonoxide in de buitenlucht was op dat moment te hoog. Ik vond het goed dat de burgemeester ons met een NL-Alert informeerde. Zo wist ik meteen wat wij moesten doen. Gelukkig was er een grote gymzaal een aantal dorpen verderop waar we werden opgevangen. Twee dagen later was de brand onder controle en mochten wij weer naar huis.”

Zo ontvang je NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Hiervoor hoef je niets te doen. Als er een NL-Alert op je mobiel binnenkomt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dat klinkt anders dan een normaal bericht. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en digitale vertrekborden van trein, bus, tram en metro. Zie je een NL-Alert? Lees het meteen, kom in actie en help anderen.

 

 

Disclaimer: Dit verhaal is fictief. Het is een voorbeeld van een situatie waarin NL-Alert kan worden ingezet.