Eerste controlebericht NL-Alert door 1,4 miljoen mensen ontvangen

Op 4 februari jl. rond 12:00 uur is het eerste NL-Alert controlebericht uitgezonden. 1,4 miljoen Nederlanders hebben dit bericht ontvangen. Zij zijn er zeker van dat hun mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. Dankzij het controlebericht hebben de 25 veiligheidsregio’s en de mobiele providers direct op grote schaal ervaring opgedaan met het uitzenden van NL-Alert. In het geval van noodsituaties weten zij precies wat hen te doen staat.

Voor 6 mei a.s. stond een tweede landelijk controlebericht gepland. Aangezien Vodafone en T-Mobile niet tijdig konden garanderen dat zij op 6 mei NL-Alert óók via hun 3G-netwerk zouden uitzenden, is besloten het controlebericht van 6 mei te laten vervallen. Inmiddels heeft T-Mobile aangekondigd vanaf heden NL-Alert ook op het 3G netwerk voor smartphones te ondersteunen. Vodafone verwacht eveneens binnenkort NL-Alert via hun 3G-netwerk uit te kunnen zenden.

Het volgende NL-Alert controlebericht staat gepland voor maandag 4 november 2013. Aan de hand van het controlebericht kunnen mensen controleren of zij hun mobiele telefoon goed hebben ingesteld voor NL-Alert. Het is de ambitie dat het controlebericht in november 4 miljoen mensen bereikt. Dit is in lijn met de groeidoelstelling van het aanvullende alarmmiddel NL-Alert. Eind 2014 verwacht de overheid 6 tot 8 miljoen mensen met een landelijk NL-Alert controlebericht te kunnen bereiken.

NL-Alert is sinds de introductie in november vorig jaar vijfmaal ingezet als aanvullend alarmmiddel. Met NL-Alert zijn de mensen in de directe omgeving van grote branden in Tolbert, Meppel en Cothen, Hoogeveen en Haarlem onmiddellijk met een tekstbericht geïnformeerd over wat er aan de hand was en wat zij moesten doen.

Minister Opstelten heeft hierover de Tweede Kamer schriftelijk geinformeerd. Klik hier voor deze kamerbrief.