9 op de 10 mensen ontvangen NL-Alert bij een noodsituatie in hun buurt. Ook onder ouderen stijgt het bereik van NL-Alert. Het bereik onder mensen van 75 jaar en ouder ligt met ruim 7 op 10 ontvangers wel iets lager. Dit verschil wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat zij vaker hun mobiele telefoon uit hebben staan, bijvoorbeeld als ze visite hebben, gaan slapen of eten. Met de campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’ leggen wij u graag uit waarom het zo belangrijk is om uw telefoon aan te laten staan.

Wanneer ontvang ik een NL-Alert?

U ontvangt NL-Alert bij een noodsituatie bij u in de buurt. Denk aan een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet uw mobiele telefoon aan staan.

Wat staat er in een NL-Alert?

In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden. Ziet u een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen daarbij.

Waarom moet mijn mobiele telefoon aanstaan om NL-Alert te ontvangen?

Om NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiele telefoon opgeladen zijn én aanstaan. NL-Alert wordt alleen tijdens de noodsituatie verstuurd en komt niet binnen wanneer u uw mobiele telefoon op een later moment weer aanzet. NL-Alert werkt daarmee anders dan een sms-bericht of voicemail. Staat uw mobiele telefoon uit, dan mist u het NL-Alert. Om een NL-Alert te ontvangen is het dus belangrijk dat uw mobiele telefoon aanstaat. Laad ‘m op en laat ‘m aan.

Hoe kan ik NL-Alert testen?

Wilt u weten hoe het is om een NL-Alert te ontvangen? Op maandag 5 december rond 12:00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit. Aan de hand van het testbericht ervaart u hoe een NL-Alert klinkt en eruitziet. Zorg er dus voor dat uw mobiele telefoon opgeladen is en aanstaat, zodat u het NL-Alert kunt ontvangen.

Ik wil soms even niet afgeleid worden door telefoontjes of berichten, maar wel gewaarschuwd worden over noodsituaties via NL-Alert. Wat moet ik dan doen?

We begrijpen heel goed dat u soms even niet bereikbaar wilt zijn. Bijvoorbeeld als u gaat eten, slapen of visite heeft. Toch adviseren wij uw mobiele telefoon altijd aan te laten staan, zodat de overheid u kan waarschuwen bij een noodsituatie in uw buurt. Leg de telefoon dan gewoon even weg, bijvoorbeeld in een andere kamer of in een la. Door het harde en doordringende alarmgeluid wordt u alsnog gewaarschuwd. 

Het belang van NL-Alert

Als u een NL-Alert op uw mobiele telefoon ontvangt, dan weet u meteen wat er bij u in de buurt aan de hand is, wat u moet doen en kunt u anderen hierbij helpen.