Veel mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet je dit zelf doen.

Hoe merk ik aan mijn mobiele telefoon dat ik een NL-Alert heb ontvangen?

Je telefoon geeft een geluidsignaal af en/of trilt, afhankelijk van de instellingen. Op het display zie je direct het bericht van NL-Alert staan. Daarnaast gebruiken steeds meer telefoons een herkenbare sirenetoon wanneer je een NL-Alert ontvangt, zelfs als de telefoon op stil staat.

Kan ik NL-Alert ontvangen als het mobiele telefoonnetwerk overbelast is?

Ja, NL-Alert werkt óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via zendmasten van de providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.

Kan ik NL-Alert ontvangen als ik geen bereik heb of mijn telefoon uit staat?

Nee, als je telefoon geen netwerkbereik heeft of je telefoon uit staat, kun je geen NL-Alert ontvangen.

Kan ik NL-Alert ook ontvangen als ik verbonden ben met een Wifi-netwerk?

Ja, het maakt niet uit of je telefoon verbonden is met een WiFi-netwerk.

Ik was in het gebied waar een NL-Alert is uitgezonden, maar heb geen NL-Alert ontvangen. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een NL-Alert niet hebt ontvangen, bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had, omdat je in gesprek was of omdat je op dat moment via 2G of 3G internet gebruikte om een app te downloaden of een video te kijken.

Ook moet je telefoon juist zijn ingesteld om een NL-Alert te kunnen ontvangen. Ga nu naar de instelhulp en stel je mobiel in. Tweemaal per jaar zendt de overheid een controlebericht uit. Als je dit controlebericht ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist staat ingesteld.

Ik heb een NL-Alert ontvangen maar ik was buiten het gebied van de noodsituatie. Hoe kan dat?

Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de mobiele providers. Deze zendmasten zenden soms ook deels uit naar een gebied waar het NL-Alert niet voor bedoeld is. Kijk daarom als je een NL-Alert ontvangt altijd naar de informatiebron waar het bericht naar verwijst.

Kan ik NL-Alert ontvangen op mijn vaste telefoon?

Nee, NL-Alert werkt alleen op mobiele telefoons.

Ontvang ik een NL-Alert als ik het gebied in ga waar een noodsituatie is?

Ja, zolang de waarschuwing geldt, wordt een NL-Alert uitgezonden. Als je het gebied ingaat of jouw telefoon aanzet, ontvang je een NL-Alert.

Moet ik betalen voor NL-Alert?

Nee, NL-Alert is gratis.

Hoe komt de overheid aan mijn mobiele nummer? Wordt mijn telefoonnummer geregistreerd?

Nee, NL-Alert is anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet, vergelijkbaar met een radiosignaal. Je naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.

Loopt mijn batterij sneller leeg als ik NL-Alert heb ingesteld?

Elke functie die je op je mobiele telefoon gebruikt, vraagt in meer of mindere mate batterijcapaciteit. Als je NL-Alert instelt op je telefoon is het effect daarvan op je batterijverbruik zeer beperkt.

Wat doe ik als ik NL-Alert niet meer wil ontvangen?

Op de instelhulp staan de instructies hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie.

In het geval van crisis publiceren de verschillende overheden informatie op deze website