Als je een mobiele telefoon koopt, mag je ervan uit gaan dat je daarop NL-Alert berichten ontvangt. Je hoeft hiervoor niets te doen.

Hoe kan ik controleren of mijn telefoon NL-Alert berichten ontvangt?

De overheid zendt tweemaal per jaar een testbericht uit. Op dat moment kun je controleren of je mobiele telefoon NL-Alert berichten ontvangt. In het geval je geen NL-Alert ontvangt, maak daar dan melding van bij de leverancier van je mobiele telefoon. Het volgende testbericht wordt op maandag 5 juni 2023 rond 12.00 uur uitgezonden.

Hoe merk ik aan mijn mobiele telefoon dat ik een NL-Alert heb ontvangen?

Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Op het display van je mobiel zie je direct het NL-Alert, waarin staat wat er aan de hand is en wat je moet doen. Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen daarbij.

Waarom komt NL-Alert met een luid en doordringend alarmgeluid binnen op de mobiele telefoon?

NL-Alert komt met een hard en doordringend alarmgeluid binnen om je te waarschuwen voor een noodsituatie. Een NL-Alert klinkt daarom anders dan als je een whatsapp-bericht of e-mail ontvangt of wordt gebeld. In internationale standaarden is vastgelegd dat NL-Alert de gebruikersinstellingen van je mobiele toestel volgt. Dit verschilt per merk. Voor vragen over je toestel kun je contact opnemen met de klantenservice van jouw telefoonmerk. 

Ik ontving een NL-Alert, maar een vreemde computerstem met Engelse tongval las het NL-Alert voor en vertaalde de datum verkeerd. Hoe kan dat?

Het uitspreken van teksten van NL-Alerts is een functionaliteit die bij sommige mobiele telefoons voorkomt en bij sommige toestellen niet. Het is een instelling op uw mobiele telefoon.

In de instellingen van uw mobiele telefoon is het mogelijk om de standaard taal voor het uitspreken te wijzigen, wanneer de telefoon in het Engels is ingesteld, worden data ook in het Engels uitgesproken.

Het wijzigen van de instellingen verschilt per toestelmerk en software-versie. U kunt de instellingen wijzigen onder de optie tekst naar spraak (text to speech). Deze optie staat vaak onder “toegankelijkheid”. Wanneer dit niet het geval is, raden wij aan om contact op te nemen met de telefoonfabrikant.

Ik ontving een NL-Alert, maar mijn huisgenoot die naast me zit niet. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jij wel een NL-Alert ontvangt en jouw partner niet. Deze video legt precies uit hoe het kan.

Kan ik NL-Alert ontvangen als ik geen bereik heb of mijn telefoon uit staat?

Nee, als je telefoon geen netwerkbereik heeft of je telefoon uit of in vliegtuigmodus staat, kun je geen NL-Alert ontvangen.

Waarom is NL-Alert op je mobiele telefoon geen SMS?

NL-Alert op je mobiel maakt gebruik van cell broadcast. Het grote voordeel van deze techniek is dat het ook werkt als het netwerk overbelast is. Cell broadcast is gratis en anoniem: je hoeft je niet aan te melden en je nummer blijft onbekend. Benieuwd naar de verschillen tussen NL-Alert en een SMS? Lees dan het artikel 'Oplichters maken misbruik van NL-Alert'of bekijk deze video:

Ontvang ik een NL-Alert als ik het gebied in ga waar een noodsituatie is?

Ja, zolang de waarschuwing geldt, wordt een NL-Alert uitgezonden. Als je het gebied ingaat of jouw telefoon aanzet, ontvang je een NL-Alert.

Hoe komt de overheid aan mijn mobiele nummer? Wordt mijn telefoonnummer geregistreerd?

NL-Alert is anoniem. De overheid heeft je mobiele nummer niet nodig om ervoor te zorgen dat jij NL-Alert ontvangt. Het NL-Alert wordt met cell broadcast via de zendmasten verspreid naar alle mobiele telefoons in het getroffen gebied.

Loopt mijn batterij sneller leeg als ik NL-Alert heb ingesteld?

Elke functie die je op je mobiele telefoon gebruikt, vraagt in meer of mindere mate batterijcapaciteit. Als je NL-Alert instelt op je telefoon is het effect daarvan op je batterijverbruik zeer beperkt.

Wat doe ik als ik NL-Alert niet meer wil ontvangen?

Hiervoor moet je naar de instellingen van je mobiele telefoon. Let op: je ontvangt dan geen waarschuwingen meer van de overheid. Dit geldt in Nederland, maar ook buitenlandse overheden kunnen je mogelijk niet meer waarschuwen als je in het buitenland bent.

Hoe controleer ik of mijn telefoon goed is ingesteld?

Vrijwel alle mobiele telefoons die in Nederland verkocht worden zijn standaard ingesteld voor NL-Alert.

Heb je een Iphone? Lees dan hoe je kan controleren of NL-Alert goed is ingesteld. Heb je géén Iphone? Dan mag je ervan uitgaan dat je een Android besturingssysteem hebt. Bekijk de instructies om je Android telefoon te controleren.

Vorige generaties Samsungs werken net even anders. Daarom heeft Samsung een instructievideo op hun site staan.

Heb je een toestel zonder touchscreen, zoals een oudere Nokia telefoon, dan kun je je toestel mogelijk handmatig instellen voor het ontvangen van NL-Alert. Zoek dan in het menu van je toestel naar "Cell Broadcast"en meld je aan ("Subscribe") voor kanaal 919. Via dat kanaal worden Cell Broadcast berichten verstuurd.

Heeft jouw telefoon een ander besturingssysteem? Neem dan contact op met de klantenservice van het merk van jouw telefoon. Bijvoorbeeld van Samsung, Huawei, Sony of OnePlus

Controleer je telefoon